Bli en ledare i er bransch: Bygg varumärke och stärk affären med Thought Leadership
En Thought Leader är en etablerad expert inom sitt område eller bransch, som inspirerar och påverkar andra med sin expertis. Att jobba med Thought Leadership är ett effektivt sätt för företag att nå framgång i en värld med hög konkurrens och snabba förändringar.
Spotlight positionerar experter inom olika områden och branscher genom vårt helhetskoncept för innehållsproduktion och digital synlighet.
INNEHÅLL
1. Vad är Thought Leadership?
2. Varför är Thought Leadership viktigt?
3. Så skapas en Thought Leader
4. Skapa innehåll och dela kunskap
5. Mäta och utvärdera framgång
6. Fallstudier och exempel
7. Framtidens Thought Leadership
8. Avslutning
1. VAD ÄR THOUGHT LEADERSHIP?
En Thought Leader (eller tankeledare) är en individ, ett företag eller en organisation som ses som expert inom ett visst område, fråga eller bransch. Genom att ta position som Thought Leader stärker ni varumärket och driver samtidigt affären. För att lyckas krävs förståelse målgruppen, marknaden och kundernas digitala beteenden. Med detta som bas skapas sedan strategi och en tydlig position – och resultatet kommer av kreativitet, långsiktighet och kontinuerlig utvärdering. Spotlight hjälper till genom hela processen, från strategi till genomförande och uppföljning.
2. VARFÖR ÄR THOUGHT LEADERSHIP VIKTIGT?
I en värld präglad av ökad polarisering och ökad användning av automatisering blir företagets mänskliga röst allt viktigare. Kunden efterfrågar transparens och en personlig prägel för att känna förtroende, och här spelar det mänskliga elementet en nyckelroll. En Thought Leader är precis det – någon som skapar förtroende och som kunderna söker sig till för kunskap och insikter.
Vi har sett det i marknadsföringen under många år: företag använder kända personligheter för att öka varumärkeskännedomen eller för att associeras med något specifikt. Men ni behöver inte ha en kändis som Zlatan eller Bianca Ingrosso för att stärka ert varumärke. Tvärtom – er mest pålitliga expert finns redan inom företaget. Utmaningen är att era konkurrenter också har sina experter, och konkurrensen om kundernas intresse ökar när fler säger samma saker på samma sätt och i samma kanaler.
Därför är det nu mer viktigt än någonsin att kommunicera på ett personligt och engagerande sätt. Spotlight har hjälpt många företag att bygga förtroende och anseende genom att ta en Thought Leadership-position, och vi har identifierat fem framgångsfaktorer för att stärka relationen med målgruppen.
3. SÅ SKAPAS EN THOUGHT LEADER
Här är fem tips på hur du skapar en personlig och engagerande Thought Leader:
1. Säg inte allt överallt
Den kanske vanligaste fallgropen är att fastna i ett inifrån-och-ut-perspektiv. I stället för att utgå från kunden och omvärlden och sedan välja rätt kanal för rätt budskap och målgrupp väljer många företag att basunera ut allt de vill säga om sig själva i alla kanaler. Det är varken särskilt effektivt eller effektfullt.
2. Undvik överflödigt nonsens
För att målgruppen ska orka och vilja ta till sig av det ni säger så måste innehållet vara tillräckligt intressant. Det ni säger – oavsett om det är i förtjänade, sociala, köpta eller egna kanaler – ska ha en tydlig aktualitet eller en sense of urgency för kunderna. För att lyckas med det behöver ni tänka brett och gärna utgå från aktuella branschutmaningar eller omvärldstrender.
3. Varva kommunikation med konversation
En Thought Leader som inte lyckas engagera sin mottagare riskerar snart att hålla monolog för döva öron. Era sociala plattformar är ovärderliga för att driva engagemang och öppna upp för intressanta dialoger, se till att investera tid i det på daglig basis. Att initiera eller hänga på en debatt i någon branschfråga är också ett effektivt sätt att väcka engagemang hos er målgrupp.
4. Ifrågasätt er egen bransch
Att utmana och ifrågasätta sitt eget verksamhetsområde är ett tacksamt sätt att väcka nyfikenhet och skapa gillande; särskilt när det går ut på att ta kundens parti. Vilken ny kunskap och vilka nya perspektiv kan ni bidra med för att hjälpa kunderna? Något som andra inte har kommunicerat redan eller som går emot det som andra experter hävdar? Identifiera och kommunicera några sådana inslag och ni kommer garanterat att stärka er trovärdighet som Thought Leader.
5. Behåll glimten i ögat
Att lyckas kombinera kunskap och trovärdighet med inspiration och underhållning är en konst – men också en viktig framgångsfaktor. Humor gör sig bäst i lättillgängliga format som poddar, webinars och rörligt innehåll – men även i dialog med kunderna på sociala kanaler och i mediala sammanhang, för den som behärskar spontaniteten.
Vill ni veta mer om hur ert företag kan arbeta med Thought Leadership?
Kontakta oss!
4. SKAPA INNEHÅLL OCH DELA KUNSKAP
Thought Leadership innebär inte bara att besitta kunskap; det handlar också om att dela den med andra. Att skapa högkvalitativt och relevant innehåll och dela er kunskap är grundläggande för att bli en framstående Thought Leader.
Här kommer vi att utforska de viktiga stegen för att skapa och dela innehåll på ett sätt som stärker ert varumärke och er auktoritet:
• För att bli en framgångsrik Thought Leader är det viktigt att förstå er publik och deras behov. Identifiera ämnen som är relevanta för er bransch och er målgrupp, och håll er uppdaterade om aktuella trender och utmaningar. Genom att skapa innehåll som är kopplat till dessa områden kan ni bli en pålitlig källa för information och insikter.
• Kvaliteten på innehållet är avgörande för trovärdigheten som Thought Leader. Det kan vara i form av artiklar, blogginlägg, videor, podcasts eller infografik. Erbjud unika perspektiv som sätter er isär från konkurrensen och se till att ert innehåll är välskrivet och fritt från stavfel och grammatiska fel.
• För att bygga en stark koppling med er publik är interaktion viktig. Svara på kommentarer, frågor och feedback från era följare. Skapa och underhåll en följarskara och stödgrupp. Använd ert innehåll som en plattform för att starta diskussioner och debatter inom er bransch.
5. MÄTA OCH UTVÄRDERA FRAMGÅNG
Den främsta orsaken till att företag misslyckas inom Thought Leadership är att budskapet eller innehållet inte är tillräckligt intressant. Budskapet blir för oprecist eller förpackas på ett sätt som inte engagerar mottagaren tillräckligt. Åsikterna om vad som krävs för just väcka intresse kan variera. Författaren Seth Goodwin poängterar vikten av kontrovers och att utmana andras åsikter, medan Rob Mitchell, VD på Longitude, menar att det viktigaste är att engagera och inspirera målgruppen för att påverka deras beteende.
För att utvärdera effektiviteten av er innehållsstrategi är det viktigt att mäta och analysera resultaten. Använd olika mätvärden och nyckeltal som webbtrafik, delningar och konverteringsfrekvenser. Genom att regelbundet granska och analysera data kan ni göra nödvändiga anpassningar och förbättra era framtida innehållsstrategier.
När Spotlight utvärderar hur ett företag lyckats profilera sig som Thought Leaders utgår vi från följande 10 parametrar:
• Affärskoppling: har arbetet en tydlig koppling till affären?
• Position: är spelplanen definierad och stämmer den önskade positionen överens med varumärkesstrategin?
• Innovation: har kreativa metoder använts för att förmedla budskapet?
• Mottagarfokus: är målgrupp framgångsrikt satt i centrum av kommunikationen?
• Trovärdighet: är argumenten väl underbyggda och är ni trovärdiga?
• Konsekvens: är kommunikationen konsekvent och uthållig över tid?
• Samverkan: har man samarbetat med andra experter eller aktörer?
• Mod: har man vågat framföra egna åsikter och perspektiv som sticker ut?
• Integration: har olika kanaler integrerats på ett framgångsrikt sätt?
• Resultat: har målgruppens tankesätt och beteende förändrats till förmån för varumärket och affären?
I slutändan handlar det om att skapa mätbara resultat som stödjer affären. De företag som lyckas bäst har upplevt konkreta effekter, såsom ökad webbtrafik, fler leads och ökad kundlojalitet.
Idag står många företag inför utmaningen att kostnaden för att vinna en ny kund är för hög samtidigt som kundlojaliteten är för låg. Det är troligt att det kommer att ske en omfördelning av marknadsbudgeten i framtiden, med ökade resurser som investeras i att skapa innehåll som etablerar Thought Leadership och i kommunikation som ger mottagaren ny kunskap och nya perspektiv som ger konkret nytta.
6. FALLSTUDIER OCH EXEMPEL
Låt oss titta på några exempel på framstående Thought Leaders eller företag som har lyckats med sina strategier för att dela kunskap och innehåll. Genom att undersöka deras framgångar kan ni få insikter som ni kan använda på er egen resa mot Thought Leadership.
Bjurfors - Experten på premiumbostäder
KVD - Experten på begagnatmarknaden
Elfa - Studio Elfa
7. FRAMTIDENS THOUGHT LEADERSHIP
Thought Leadership är en disciplin som ständigt utvecklas i takt med förändringar i teknologi, samhälle och affärsmiljö. Det är viktigt att Thought Leaders följer med i den digitala utvecklingen och använder de senaste trenderna i sina strategier.
Framtidens Thought Leaders kommer att använda olika medier, inklusive VR och AR, för att skapa djupare engagemang och rika upplevelser för sina följare. Globaliseringen kommer också öppna dörrar för en bredare internationell publik, och det kommer vara viktigt att förstå olika kulturer och trender.
Framtida Thought Leaders kommer inte bara att ha expertis inom sina områden utan kommer också att engagera sig i hållbarhet och samhällsansvar. De förväntas ta ställning till viktiga samhällsfrågor och visa hur deras kunskap kan användas för positiva förändringar.
Vi kommer också se fler Thought Leaders som specialiserar sig inom nischmarknader och specifika områden. Genom att erbjuda djup kunskap inom dessa områden kommer de att bygga auktoritet och förtroende på sina egna unika sätt.
8. AVSLUTNING
Här är avslutningsvis tre steg som är nödvändiga för att integrera Thought Leadership i er affärsstrategi:
Steg 1: Erbjud ett nytt perspektiv som inspirerar kunden att tänka annorlunda.
Steg 2: Övertyga kunden om att förändring är nödvändig - "det är smärtan av det samma större än smärtan av förändring."
Steg 3: Få kunden att betrakta er som det naturliga valet när de väljer att förändra.
Vill ni veta mer om hur ert företag kan arbeta med Thought Leadership?